neovisna informativna mreža građana Kutine
kutinanews
Anketa
ZA KOJU BISTE STRANKU DANAS GLASOVALI U KUTINI?









VRIJEME
Anketa
Želite li surađivati s "kutinanews" i podržavate li ovaj blog?



NEWS
Nema zapisa.
INFO

KUTINANEWS NEOVISNI BLOG GRAĐANA KUTINE :::KUTINSKO LJETO DO KOLOVOZA:::OTVOREN BAZEN U KUTINI, GRADONAČELNIK NE ŽELI JAVNOSTI REĆI OTKUDA VODA I TKO JU JE PLATIO:::::ŽUPANICI MERZEL PRITVOR PRODULJEN NA JOŠ DVA MJESECA OPTUŽNICA PROŠIRENA NA PRVI MANDAT 2005-2009::::KUTINSKI HDZ KRITIZIRA RAD VLADAJUĆE KOALICIJE U PRVIH GODINU DANA::::PROŠAO PROJEKT ULAGANJA ECOGARDENA UNATOČ MNOGIM SUMNJAMA U TRANSPARENTNOST CIJELE PRIČE:::::: SNIMAMO VAŠE DOGAĐAJE, ALI I ONO ŠTO JE UPRAVO U TRENDU, VIDEO ŽIVOTOPISE, JAVITE NAM SE ! KONTAKT: 099 / 190 18 32

KUTINANEWS:::: :E-MAIL:KTKANAL@GMAIL.COM TEL:099/ 190 18 32

Blog
četvrtak, srpanj 24, 2014


 

Eklatantnim primjerom ulizivačkog plaćeničko režimskog novinarstva, a upravo takvim bi se mogao opisati "intervju" sa direktorom Eko-Moslavine objavljen na gradskom web-u, potvrđene su sve pojedinosti do posljednje izneđene u napisima na Kutinanews mreži o propasti i trećeg pokušaja provedbe natječaja s tvrtkom Ecogarden. Zaista je lijepo čuti kako se i dans su prostorijama gradske uprave vodi debata koja ima za cilj pronaći izvor informacija Kutinanew-a, kazniti osobe koje žele javno govoriti o pravoj istini vladanja gradom SDP-ovog Andrije Rudića, te još nekoliko visokih partijskih pouzdanika, na čelu s glavnimkomesarom Nikolom Domitrovićem. Poruka  s naše strane je jasna kao sunčan dan u podne, drugovi, neće uspjeti u nakani da prikrijete svoje rabote koje nisu na čast ni ovom gradu niti ih činite za dobrobit zajednice, već osobn korist, jer svi podaci koji su u našim člancima u posljednje vrijeme bili objavljeni 100% su provjereni i točni, što su gospoda svojim poltronskim intervjuom i potvrdila. Paralelno s gradonačelnikovom "istragom" o tome kako se pročulo za  "transparentan" rad gradske vrhuške i njihovih poslušnika, nastavlja se bjesomučno zapošljavanje stranačkih i drugih zaslužnih pojedinaca i njihove rodbine, na teret poreznih obveznika i gradskog proračuna. Uz najavljeno zapošljavanje nekoliko novih djetlnika u Eko-Moslavini, mahom stranačkih ljudi, čini se da apetiti ondje zaposlenih pouzdanika ne jenjavaju pa jedan tako želi zaposliti i kćer, unatoč srednjoj stručnoj spremi. Ništa bolje nije ni u drugim gradskim poduzećima i ustanovama, kao što smo ovih dana pisali, a uskoro donosimo i priču, kako je prvi čovjek Kutine svojim utjecajem stranačku kolegicu zaposlio ondje gdje bi se trebalo štedjeti i gdje se, predizborna obećenja uopće nisu ni mislila provesti, a to su kutinski komunalni servisi. Od naših čitatelja svakodnevno stižu nova svjedočanstva o ponašanju kutinske poltičke vrhuške, o slučajevima zapošljavanja, o drskom i i bahatom odnosu prema građanima koji pokušavaju postaviti pitanja...Kutina se polako budi, jer količina arogancije koju prvi čovjek grada i njegova ekipa pokazuju nije prije viđena, i preko nje se čini se sve teže prelazi u šutnji.

l.l.

kutinanews @ 15:06 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 23, 2014
NA SLICI SE NALAZE OSOBE IZ KUTINSKOG POLITIČKOG ŽIVOTA KOJE SIGURNO ZNAJU SVE O OVOJ PRIČI BEZ OBZIRA NA STRANKU I MILJE IZ KOJIH DOLAZE.



Srpanj 2013.- u sudskom registru vidljivo osnivanje tvrtke Ecogarden d.o.o. vlasnika Branislava Đerića iz Beograda na čelu sa direktorom Esadom Halilovićem Pastuovićem,

Srpanj 2013.-pregovori Esada Halilovića Pastuovića sa gradonačelnikom Andrijom Rudićem oko izgradnje plastenika paradajza i spalionice sječke i otpada,

Ožujak 2014.-raspisan prvi natječaj za zakup i pravo građenja na zemljištu tvrtke Eko Moslavina d.o.o.. Na inzistiranje A.Rudića natječaj se objavljuje samo na web stranici Eko Moslavine d.o.o. i oglasnih ploča jedinica lokalne samouprave. Na natječaj ne pristiže niti jedna ponuda,

Travanj 2014.-ostavka direktora Mije Šepaka zbog Ecogarden d.o.o., imenovanje A.Cvrtila direktoricom Eko Moslavine d.o.o., raspisivanje drugog natječaja za zakup i pravo građenja na zemljištu tvrtke Eko Moslavina d.o.o.. Na natječaj pristiže samo ponuda tvrtke Ecogarden d.o.o. za zakup i za pravo građenja.

Komisija za otvaranje ponuda otvara ponudu tvrtke Ecogarden d.o.o. i donosi zaključak da ponuda za pravo građenja od tvrtke Ecogarden d.o.o. nije potpuna.

Nakon otvaranja ponuda komisiji pristiže zakašnjela uplata jamčevine tvrtke Ecogarden d.o.o. zbog dojave Esadu Pastuoviću Haliloviću da naknadno uplati jamčevinu.

Komisija ne popušta i ne priznaje naknadnu uplatu jamčevine.

Odluka o prihvačanju ponude na inzistiranje A.Rudića ide na gradska vijeća Kutine, Popovače i V.Ludine gdje se nakon maratonskih rasprava na vijećima prihvača nepotpuna ponuda tvrtke Ecogarden d.o.o..

Skupština odnosno vlasnici Eko Moslavine d.o.o. donose odluku o prihvačanju ponude tvrtke Ecogarden d.o.o. iako natječajna dokumentacija nije bila u skladu sa raspisanim kriterijima natječaja.

Nadzorni odbor Eko Moslavine d.o.o. traži dodatna pojašnjenja o tvrtki Ecogarden d.o.o. i ne prihvača odluku o prihvačanju ponude tvrtke Ecogarden d.o.o.,

Svibanj 2014.-ostavka direktorice A.Cvrtila zbog donošenja odluke gradskih vijeća jedinica lokalne samouprave i Skupštine Eko Moslavine d.o.o. da se prihvača nepotpuna ponuda za pravo građenja tvrtke Ecogardenn d.o.o..

Radnici i sindikat Eko Moslavine snimaju reportažu na gradskom odlagalištu Kutina u kojoj izjavljuju da su nezadovoljni sa događajima i postupcima vladajučih i da su potpisali peticiju protiv davanja u zakup i pravo građenja zemljišta tvrtke Eko Moslavina d.o.o..

Gradonačelnik A.Rudić zabranjuje prikazivanje priloga u vijestima lokalne televizijske postaje Mreža tv.

Konstantne blokade i cenzure radnika Eko Moslavine d.o.o. po svim medijima.

U javnosti se objavljuju samo izjave gradonačelnika A.Rudića.

Skupština Eko Moslavine tek 15.05. 2014. poništava odluku o prihvačanju ponude za pravo građenja tvrtke Ecogarden d.o.o. i donosi odluku o raspisivanju trećeg natječaja za pravo građenja.

Imenovanje umirovljenika Slavka Sokola na mjesto direktora Eko moslavine d.o.o.

15.svibnja 2014.-na web stranicama tvrtke Eko Moslavina d.o.o. objavljen treći natječaj za pravo građenja na zemljištu tvrtke Eko Moslavina d.o.o..,

Lipanj 2014.-na treći natječaj pristigla je samo jedna ponuda tvrtke Ecogarden d.o.o..

Jamčevina je uplačena u iznosu od 12.503,92 kune a ostali dio u iznosu 110.000,00 kuna uplačuje tvrtka Elektrocentar Petek d.o.o..

Skupština Eko Moslavine d.o.o. i vijeća jedinica lokalne samouprave prihvačaju ponudu tvrtke Ecogarden d.o.o..

Potpisuju se Ugovor o pravu građenja, Sporazum o poslovnoj suradnji oko izgradnje mosta i ceste između Eko Moslavine d.o.o.,Ecogarden d.o.o. i grada Kutine.,

Srpanj 2014.-tvrtka Ecogarden d.o.o. ne dostavlja u roku 30 dana bankovnu garanciju i sklopljen ugovor o pravu građenja i zakupu zemljišta tvrtke Eko Moslavina d.o.o. se raskida.

Natječaj se mora ponoviti četvrti put?

Od strane vladajućih ne dolazi nikakav odgovor što će bit sa investicijom koja je trebala zaposlit bar 120 kutinčana i zašto se dopustilo raspisivanje tolikih natječaja prije no što se provjerilo tko je Esad Halilović Pastuović i zašto su se na tolike natječaje trošili novci građana koji jedva spajaju kraj sa krajem pokušavajuči preživjeti a u isto vrijeme pojedinci bahato kadroviraju, zapošljavaju i troše novce običnih smrtnika i obmanjuju građane sa informacijama o sigurnom investitoru.I hoće li opet doći do smjene direktora sad već kontraverzne tvrtke Eko Moslavine d.o.o.?

 

L.L.

kutinanews @ 23:58 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 22, 2014


 

Pritvorena Sisačko-moslavačka županica, Marina Lovrić-Merzel izbačena je iz stranke! Na sjednici gradskog odbora sisačkog SDP-a, županica je jednoglasno izbačena iz stranke zbog kršenja programskih načela i ciljeva stranke, te zbog toga što je svojim postupcima štetila ugledu stranke. Tako su dojučerašnji županičini stranački sluge, poslušnici i vjerni sljedbenici izbacili nekadašnju šeficu, pritisnuti nizom afera, sve lošijim rejtingom stranke, te najnovnijim proširenjima  istrage protiv sada već 4 mjeseca zatvorene županice. Na ovu odluku županica ima pravo žalbe u roku od 15 dana statutarnoj komisiji SDP-a, koja  se o eventualnoj žalbi  mora  očitovati u roku od 30 dana.  Županicu se sumnjiči za najteža koruptivna djela, što izaziva sram i zgražanje kod svakog člana SDP-a, između ostalog stoji u današnjem priopćenju sisačkog SDP-a.

kutinanews @ 18:30 |Komentiraj | Komentari: 0
 



Građani Kutinske Vinogradske ulice, muku muče, kako nam kažu s nemarom gradskih službi, kod svake jače kiše, poput one danas, odnosno tijekom noći zbog začelpljenih šahti i odvodnih kanala, koji se čiste samo do crkve, izljeva se kanalizacija, poplavljuje cesta i dvorišta, a nastaju i klizišta i odroni.




Čitateljica Manuela tako kaže:  Zbog nemara nadležnih, nama svaki put izbije kanalizaciju i sva voda s ceste ide kroz naše cijevi, pošto smo niži od razine ceste. Ta ista voda odranja zemlju na svom putu prema šumi. Zbog toga smo 2010.god imali prave odrone od 2 metra, dok je kod susjede u opasnost došla kuća. U Crkvenoj ulici do crkve se čiste šahtovi, ali dalje od crkve kao da je druga županija, o čemu god da se radi……Na današnjim slikama se vidi nova dovežena zemlja s kojom pokušavamo ublažiti strmi odron, no sve dok se ne riješi glavni problem na cesti, ovo je samo prva pomoć.
Nije mi jasno zašto plaćamo održavanje i nekakvo čišćenje kada nama kanalizacija izbaci razno smeće .” završava Manuela.

kutinanews @ 17:35 |Komentiraj | Komentari: 0


 

Kako vrijeme odmiče, sve je više ne samo oporbenih već i javnih sumnji i napada na kutinske gradske vlasti predvođene SDP-om i HNS-om, a vezano uz nepotizam i stranačko zapošljavanje. Mada je HDZ kao lider oporbenih stranaka u najmanju ruku zadnji koji bi trebao nekoga kritizirati kada je u pitanju stranačko kadroviranje i zapošljavanje, čini se kako su pogodili u sridu, kod svoje zadnje tiskovne konferencije. Naime najavili su zapošljavanje novih ljudi preko SDP-a i HNS-a, a dva slučaja su imenovali i to Melitu Šivak kao SDP-ov kadar, te Branka Rumišeka kao HNS -ov kadar.  Da je gospodična Šivak znala kako će biti zaposlena uz blagoslov gradonačelnika Rudića i njegova SDP-a, doznali smo od naše dopisnice još u veljači, a na natječaju za posao u upravnom odjelu za komunalni sustav i gospodarstvo, naravno prošla je upravo gospodična Šivak i to s rezultatima testa 10 od 10. Javila nam se i jedna od kandidatkinja koja je prošla testiranja za posao, te ispričala u svom pismu kako se moglo odmah vidjeti da je gđica Šivak unaprijed preodređena za dobijanje posla, unatoč glumljenju treme pred drugim kandidatima. Evo što u dijelu svog pisma kaže naša čitateljica čij su podaci poznati redakciji Kutinanews-a :

"I tako ja nakon tjedan dana dobijem rješenje u kojem piše da je posao dobila Melita Šivak i vidim da sam druga na rang listi a ona prva sa svojih 10/10 bodova s testiranja!! Razgovor sam navodno obavila bolje od nje, ali što mi to vrijedi kad je gospođica besprijekorno riješila test. Pa kako i ne bi kad je dobila pitanja i odgovore. Mogla je barem jedno pitanje "pogriješiti". Melita je definitivno fulala faks, bolja bi bila na Dramskoj akademiji, a ja s druge strane imam još jednu odbijenicu da upotpunim svoju kolekciju. Eto, morala sam nekome nešto napisati, ne znam što mi je činiti. Znam samo da dok budemo šutili i prihvaćali to, neće se ništa promijeniti..."

Branko Rumišek, zapravo sin  HNS-ovca Vladimira Rumišeka, člana predsjedništva te stranke i gradskog vijećnika, mogao bi ovih dana također dobiti posao preko stranke, jer kako doznajemo iz pouzdanih izvora, provodi se sistematizacija u sada već kontroverznom gradskom poduzeću Eko-Moslavina, gdje će gradske vlasti utrpati još tri svoja čovjeka, a postoji mogućnost i kreiranja radnog mjesta tehničkog direktora, na koje bi vjerojatno već od kolovoza trebao zasjesti sin poznatog HNS-ovca??? Koliko god se bahati kutinski gradonačelnik trudio obmanjivati javnost upornim pričama o transparentnosti i stručnim kadrovima i uštedama, svaki dan izranjaju novi i novi dokazi o načinu na koji se zapošljavaju stranački drugovi i prijatelji i prijateljice po gradskim ustanovama i poduzećima. Prisjetimo se ponavljanja natječaja za domara u učeničkom domu u Kutini sve dok ondje nije posao dobio po rodbinsko-stranačkom ključu čovjek predsjednika stranke Juraja Lisaka, zatim zapošljavanja na drugim mjestima poput navedenog upravnog odjela za komunalni sustav, a zaista bode u oči i izmišljeno radno mjesto zamjenice pročelnika u tom odjelu nakon sistematizacije, koje je dobila supruga nezavisnog vijećnika Borića, naime, ni jedan od preostala tri upravna odjela nemaju tu poziciju, dakle radno mjesto zamjenika pročelnika, već mjesta referenata i slično. Velika se bitka vodila i za mjesto ravnatelja O.Š., Mato Lovrak, gdje unatoč nedvojbenoj stručnosti, pa čak i međunarodnim priznanjima nije prošao nezavisni kandidat profesor Sumpor, već kandidatkinja bliska SDP-u. Vrhunac političkog bezobrazluka i amaterizma današnjih vlasti, svakako predstavlja igrokaz oko imenovanja direktora Eko-Moslavine, gdje se tražila osoba od povjerenja koja će potpisati sporni ugovor s tvrtkom ECOgarden oko prava građenja, što je svim mogućim silama i sredstvima forsirao upravo Andrija Rudić i njegov stranački kompanjon Nikola Domitrović (koji se naravno upisao i u nadzorni odbor te tvrtke), nakon više pokušaja, na to je mjesto iz mirovine povučen Slavko Sokol, koji je svojim nastupom i riječnikom sablaznio kutinsku javnost na sjednici gradskog vijeća, no naravno i potpisao bez riječi sporni ugovor, koji koliko smo informirani opet "šteka", jer nije na vrijeme, prema stavku ugovora uplaćena jamčevina, već nakon roka i to od strane treće pravne osobe?? Hoće li gradonačelnik možda forsirati i četvrti pokušaj natječaja isključivo kako bi ECO garden po bilo koju cijen dobio ugovor, ili će na neki način pokušati produžiti rok plaćanja, premda je pravno ugovor već prekršen i van snage, prema onome što u njemu stoji? Uz povećanje troškova za zapošljavanje stranačkim kolega i prijatelja, za agencije, troškove prezentacija, te kutinsko ljeto kao privid živosti i normalnosti u gradu, nikakvih drugih promjena nema ni nakon godinu dana od promjene vlasti. Način rada SDP-ovog gradonačelnika , ali i ponašanje u javnosti izazivaju sve više negodovanja javnosti, prisjetimo se punjenja bazena od strane misterioznog sponzora, gašenja kamera za vrijeme sjednice vijeća, zabranu korištenja riječi obmana, oporbenim vijećnicima, cinično dobacivanje vijećnicima, uvredljivi komentari i samostalno vođenje vijeća, te degutantni igrokaz između njega i predsjednika vijeća Nikole Domitrovića, bezbrojna putovanja, kako službena tako i privatna.... U vremenima kada grad gubi vrlo brzo još milijun kuna poreznog prihoda zbog otpuštanja i odlaska stotina radnika Petrokemije uz otpremnine, ili bez njih, zapošljava se samo i jedino stranačkim putem, bez ikakvih drugih kriterija. Nije dvojbeno kako će još mladih ljudi napustiti grad zbog nemogućnosti poštenog načina zapošljavanja i ponašanja vladajuće garniture, koja vodi brigu isključivo o samima sebi, a u javnosti se praktičko igraju uloga važnih i bitnih političara i dužnosnika. Grad SDP vodi kao nekakvu nevladinu udrugu, a ne jedinicu lokalne samouprave, kazao nam je jedan od suradnika, a teško da će se na ovakav način doći do boljeg sutra za Kutinu...

M.C.R.

kutinanews @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 0


 

U petak 18.7.2014. Općinski sud u Sisku po sucu tog suda Siniši Orlić donio je presudu kojom se poništava pisana oporuka pokojnog Ilije Milunića iz Sunje. Sud je također utvrdio da tužena Halida Rauscher iz Siska nije izvanbračna supruga pokojnog Ilije Milunića.

Nakon vrlo složenog i dugotrajnog sudskog postupka tijekom kojeg je ispitan velik broj svjedoka i nakon što je načinjeno više grafoloških vještačenja Općinski sud u Sisku proglasio je spornu oporuku ništavnom te je utvrdio kako je oporuka krivotvorena.

Naime, Halida Rauscher je u svibnju 2009.g. došla u odvjetnički ured kutinske odvjetnice Vesne Bajić po pravni savjet vezan uz nasljeđivanje imovine pokojnog Ilije Milunića. Budući nije bilo moguće dokazati izvanbračnu vezu čime bi se stekla zakonska osnova za nasljeđivanje, odvjetnica Vesna Bajić zajedno sa svojom djelatnicom Karmelom Androić krivotvorila je potpis pokojnika kojeg nikad nisu vidjele tako da su na sačinjenu i antidatiranu oporuku na prozorskom staklu precrtale potpis pokojnog Ilije Milunića koji je bio učitelj Osnovne škole “Braća Ribar” u Sisku.

Općinsko državno odvjetništvo u Kutini podiglo je kaznenu prijavu protiv prvookrivljene Vesne Bajić, drugookrivljene Karmele Androić te trećeokrivljene Halide Rauscher zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1. i 2. KZ/97, prijevare u pokušaju iz čl. 224. st. 1. i 4. u vezi čl. 33. KZ/97, sprječavanja dokazivanja iz čl. 304. st. 2. KZ/97 i davanja lažnog iskaza iz čl. 303. st. 1. KZ/97. Kazneni postupak protiv ove tri žene koji je do sada tri puta odgađan nastavlja se na Općinskom sudu u Kutini 29.9.2014.

kutinanews @ 13:24 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 20, 2014
 



Što donosi novi Zakon o turističkim zajednicama? Regionalnu podjelu na samo nekoliko velikih turističkih zajednica i propast manjih, poput one kutinske, ili nešto treće? Ministarstvo turizma objavilo je na svojim internetskim stranicama smjernice kojima se definiraju osnovna načela za izradu Zakona o turističkim zajednicama, Zakona o boravišnoj pristojbi i Zakona o članarinama u turističkim zajednicama. Najveće grupiranje regionalnih TZ-a dogodilo se u Središnjoj Hrvatskoj čiji će RMO tako obuhvaćati Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Međimursku, Sisačko moslavačku i Zagrebačku županiju. RMO Slavonija će pak obuhvatiti Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.   S druge strane  to znači kako, pravilo »jedna općina ili grad – jedna TZ«, odlazi u povijest. Unutar DMO-a ustrojit će se i podružnice koje neće imati svojstvo pravne osobnosti, i to turističko društvo ili turističko-informativni centar.  Najvažnija novost je međutim i mogućnost obavljanja moglo bi slobodno kazati poslova agencija, pa bi tako turističke zajednice mogle znatan dio uglavnom neopravdanih troškova svog poslovanja pokrivati konkretnim učinkom i radom na terenu, dakle osim razne papirologije, i niza teoretiziranja, moglo bi se raditi na dovođenju turista, organizaciji boravka, putovanja i na taj način osigurati novac. Primjer nerada i uzaludnog utroška novca svakako je i turistička zajednica grada Kutine, koja od dolaska nove direktorice nije pokrenula niti jedan novi projekt, niti ikakav značajan pomak, a glavni događaji oko kojih se “sve vrti”, jesu oni koje su davnih godina pokrenuli njeni prethodnici. S druge strane u turističkoj zajednici jednog grada koji je totalni turistički “out”, radi čak 5 osoba, uključujući tri na porodiljnom dopustu, te trenutno zaposlene i direktoricu.

 

Ovakav broj djelatnika nema nikakvog pokrića niti je u srazmjeru s noćenjima i posjetima turista Kutini, jer takvi ni ne postoje, osim tek sporadičnog individualnog dolaska u grad. Višednevni organizirani posjet i boravak Kutini, kao turističkoj destinaciji ne postoji, nikada nije postojalo, niti je turistička zajednica po tom pitanju išta konkretno radila. Mediji naveliko pišu o tome ukidaju li se novi mzakonom  turističke zajednice koje nemaju ekonomske i druge opravdanosti. Kutinska TZ, prema tome zaista nema neku vidljivu ekonomsku opravdanost, osim što je u njoj uhljebljenje našlo nekoliko ljudi što političkim, što nekim drugim vezama, kroz turističko vijeće, koje je po pravilu stranačko tijelo sastavljeno uglavnom od strankama podobnih, a ne stručnih ljudi.  Novim zakonom mogo bi se tako ukinuti čak trećina dakle 107  od ukupno 301 turističke zajednice. Poslove privlačenja turista mogle bi obavljati regionalne tz, odnosno putničke agencije, naravno da se tu postavlja pitanje prioriteta i slično, no ukoliko TZ poput kutinske već godinama doslovno ne radi gotovo ništa na jačanju turističke ponude osim deklarativnog šepurenja, kvazi projekata i života na staroj slavi i projektima prethodnika..gašenja takvih zajednica bi činilo jedino uštedu. Štetu za neki kraj, primjerice Kutinu bi dakako, moralno i svakako drugačije trebali snositi na lokalnoj razni koja je dopustila postojanje TZ-a, kao ukrasa i mjesta za uhljebljenje zaslužnih, ili onih iz koalicijskih i stranačkih kvota. Jednom riječju novi zakon trebao bi donijeti nekoliko noviteta uz ove spomenute, svakako najvažniji zaključak jest, gašenje onih koje se ne mogu same financirati, te izlazak politike iz sustava TZ-a, što je već malo teži zadatak.

kutinanews @ 17:44 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 17, 2014


 

NAŠA STALNA SURADNICA ZA PITANJA GOSPODARSTVA I ODNOSE U GRADSKIM TVRTKAMA, TVRDI U NAJNOVIJEM ČLANKU KAKO I NAKON TREĆEG NATJEČAJA ZA PRAVO GRAĐENJA, NIJE SVE ČISTO:

Skupština gradske tvrtke Eko Moslavine d.o.o. iz Kutine da podsjetimo, prihvatila je naredbu gradonačelnika Kutine A.Rudića 15.05.2014. da se poništi drugi raspisan natječaj za pravo građenja u kojem se pogodovalo srpskom kapitalu tvrtci Ecogarden d.o.o..

Poništavanje natječja tražila je, kako se to u RH kaže „zviždačica“ slučaja Ecogarden, točnije bivša direktorica Eko Moslavine d.o.o. A.Cvrtila koja je tražila da se drugi natječaj za pravo građenja poništi jer natječajna dokumentacija nije bila potpuna iz razloga što nije bio priložen dokaz o uplati jamčevine od 122.503,00 kuna.

Zbog ukazivanja na nepotpunu dokumentaciju i potencijalno protuzakonite radnje direktorica je smijenjena te je na njeno mjesto imenovana gradonačelnikova osoba od iznimnog povjerenja, točnije umirovljeni Slavko Sokol. No priča tu ne staje………..Na treći natječaj za pravo građenja se ponovno javio samo Ecogarden d.o.o. i nije imao novaca za 10% jamčevine, točnije 122.503,00 kn nego mu je u financijsku pomoć pritekao Elektrocentar Petek d.o.o.. Zaista je čudno povjerovati gradonačelniku A.Rudiću da će se projekt staklenici pored odlagališta otpada i energana na biomasu i otpad realizirati jer kako će Ecogarden d.o.o. naći milijune kuna za investiciju kada ne može uplatiti 122.503,22 kn za jamčevinu?? Da li je ovo još jedna prevara stanovnika grada Kutine vidjet ćemo!?

Da stvar bude još gora , Ecogarden d.o.o. nije dao niti garanciju banke što je prema Ugovoru o pravu građenja (članak 14) morao učiniti. U članku 14 piše“ U slučaju da nositelj prava građenja ne dostavi propisano jamstvo (garanciju banke) za uredno ispunjenje Ugovora u roku od 30 dana ,smatrat će se da Ugovor nije sklopljen“. Ugovor je sklopljen 16.06.2014. što znači da je rok za dostavu garancije banke bio 15.07.2014. godine.

Znači li to da će se raspisati novi (četvrti po redu) natječaj za pravo građenja ili će se garancija banke nekim čudom pojaviti (hokus pokus preparandus) sa zakašnjenjem u Eko Moslavini d.o.o. sa datumom 15.07.2014. tko zna?

Iz bliskih izvora doznajemo da su se iz gradske uprave navodno dosjetili da bi se mogao napraviti anex ugovora o pravu građenja te izmijeniti članak 14. Ugovora o pravu građenja,kako bi se povečao rok za dostavu garancije banke, jer Ecogarden d.o.o.navodno ima financijskih problema.

Ali svakako treba napomenuti da je zakon već prekršen i da su se i ugovor a po tome i natječaj trebali poništiti, jer sve i da se sada sklopi anex Ugovora o pravu građenja, članak 14. je već prekršen jer u njemu stoji rok od 30 dana, a to je trebalo biti do 15.07.2014.godine.

Ostavljamo institucijama da se pozabave „slučajem“ Ecogarden!

Viconia .C.

kutinanews @ 18:55 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 16, 2014


Ovih dana vijest o kojoj se priča jest novi, tzv. “popis srama” ministrastva financija odnosno porezne uprave. Radi se nakon javno objavljenog popisa poreznih dužnika, popisu pravnih i fizičkih osoba koje ne isplaćuju plaće radnicima. Prva verzija popisa objavljena je na stranicama porezne uprave, a Kutinanews prvi u Kutini donosi popis pravnih osoba, dakle tvrtki i fizičkih osoba koje ne isplaćuju plaće radnicima.

pravne osobe (tvrtke) Kutina

Bio diesel.d.o.o.

Cho industry J. d.o.o.

Eko-dizel J. d.o.o.

Ester Pia d.o.o.

Euro sky d.o.o.

Freco d.o.o. za trgovinu i usluge

H.D. d.o.o.

MA-Cegra d.o.o.

Metro.-media d.o.o.

Podovi Belužić d.o.o.

Radek gradnja d.o.o.

Renata d.o.o. za trgovinu i proizvodnju

S.T.U.P. d.o.o.

Sensa Florina d.o.o.

Suhonik d.o.o.

Švaljek J. d.o.o.

TIMM d.o.o.

Vita Kutina d.o.o.

 

Fizičke osobe (Kutina) godina rođenja obveznika

Božena Kosić (1980)

Danko Cerovečki (1982)

Dragica Šenija (1963)

Ivan Smuđ (1989)

Nikola Velebit (1972)

Radan Pekera (1975)

Valentina Prekpalaj (1994)

Željko Vukelić (1970)

kutinanews @ 16:04 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 15, 2014


 

Teško običan puk može shvatiti, a ni ljudi od struke, što se događa u ovom gradu i kakva je to strategija koju provodi novi kutinski gradonačelnik. Satnica putovanja po inozemstvu, što protokolarnih, što u osobnom aranžmanu, što sa svojom pjevačkom klapom Škrlet, premašila je satnice svih bivših kutinskih gradonačelnika i gradonačelnica. Putuje se u ovih godinu dana od Britanskog poluotoka, do Baltika, putuje se u okolne zemlje, u Njemačku, putuje se, vjerojatno besplatno, kao što je i voda u bazen natočena besplatno, a sve plaća misteriozni sponzori, ili sponzori, koji ne žele biti poznati javnosti, i gradonačelnik ih ne želi otkriti. Ima li efekta takvo učestalo putešestvije kutinskog gradonačelnika Rudića i njegovih suradnika, češće i suradnica? U prvih godinu dana vladanja gradom nije u realnom sektoru otvoreno ni jedno jedino radno mjesto, ali je znatan broj njih izgubljen, što u Petrokemiji, što među obrtništvom i uslužnom sektoru, međutim u javnom sektoru nalaze se radna mjesta za partijske drugove i rodbinu. Natječaj na kojemu je ovih dana posao dobila gospođa Šivak, partijski kadar, vrlo je zanimljiv, budući iz izvora koji je poznat redakciji, a želi zbog sigurnosti ostati anoniman, doznajemo kako je dotična osoba izjavila i znala da ju čeka “posao u gradu”, prilikom obilaska jedne gradske tvrtke još u veljači ove godine. S gradonačelnikovih silnih putovanja koja ne prestaju nije došla nikakva konkretna vijest o možebitnom ulaganju u posrnuli grad, nisu došli zaista zainteresirani investitori s konkretnim planovima, već samo galerije slika i slikica, poziranja na znamenitim mjestima novooustoličene gradske elite, koja svojim postupcima dodatno mršti lica sve siromašnijih i beznadnijih građana, kako gradonačelnik voli reći “mojih građana”.

 

Brzo će proći leto, pompa i buka , šarene laže i baloni kojima SDP-ov prvi čovjek grada prikriva sve težu situaciju u nekada prosperitetnom gradu, brzo će proći i onaj dio mandata kada se ne može sve svaljivati na prošlu , ili neku vlast od prije mnogo godina i vidjet će se stvarni učinak Vjetra u leđa, koji očito puše u jedra samo nekolicini izabranih ljudi koji nemilice na tom vjetru jedre Europom i susjednim zemljama. Investicije koje su u tijeku odavno su planirane, uglavnom su pod jurisdikcijom županije, države, malo toga radi sam grad. Od gotovo 14 mjeseci na vlasti, prvi čovjek Kutine gotovo je ukupno mjesec i pol dana na raznim putovanjima, teško da je toliko ove godine proputovao i premijer.No još uvijek nema odgovora na koji je to način i prema kojem zakonu grad napunio gradski bazen vodom koju je plati sponzor koji ne smije biti otkriven javnosti, mada je takav način rada zapravo nedopušten, zašto je tri puta ponavljan natječaj za jednu te istu tvrtku, a ulagač jedva da je “skrpio” desetak tisuća kuna , a ostatak pribavio od jedne tvrtke , a ulazi u posao vrijedan desetke milijuna? Taj isti gradonačelnik vodi sjednice gradskog vijeća, ne samo neprekidne ekskurzije na takav način da sebi dopušta izostaviti minimum političke kulture, svojim ciničnim upadicama, komentarima i samodopadnim dosjetkama vrijeđati oporbene vijećnike, te zajedno s predsjednikom gradskog vijeća koji obožava odlaziti na skupove manjinskih zajednica, te ondje sjediti pored samo njemu nepoznatih općepoznatih likova iz nemile prošlosti, sarkastično glumatati kolege iz saborskih klupa. Putovanja gradskih dužnosnika u ovakvim vremenima koriste se isključivo u svrhu lobiranja za grad, no rezultati putovanja našeg gradonačelnika, “imena i institucije”, nisu vidljivi ma što dotični kazao, možda može i šire od prostorija gradske vijećnice izdati dekret o zabrani korištenja riječi OBMANA, no dok god taji navodne sponzore koji su besplatno napunili bazen obmanom i obmanjivanjem se u ovom gradu trenutno upravo on najčešće koristi. 

DAMIR K.

kutinanews @ 15:07 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 14, 2014
 



Slovenija nije samo najstabilnija i ekonomski najuspješnija zemlja bivše Jugoslavije u okruženju, već i politički najzrelija. Da od Slovenaca možemo mnogo toga naučiti, pokazuju i rezultati upravo održanih izbora, na kojima je nakon niza neuspjeha bivše vlade, te na koncu osude i zatvora koji je dobio jedan od nekada napopularnijih političara u toj zemlji Janez Janša, pobjedila tek osnovana stranka politički neafirmiranog Mire Cerara. Ne samo što su Slovenci svoju vladu koju su procijenili lošom i korumpiranom demokratskim metodama natjerali na uzmak, već su pokazali srednji prst i dosada vladajućima i oporbi, te im iskazali nepovjerenje i odabrali sasvim novu opciju. Tko je zapravo iznenađenje izbora u Sloveniji? O tome govore i domaći, slovenski mediji, ali i svi u okruženju, pa tako i hrvatski, Dnevnik.hr tako donosi; Cerar je rođen 1963. godine u Ljubljani u uglednoj obitelji nekadašnjeg gimnastičkog šampiona, odvjetnika Mire Cerara i sada pokojne Zdenke Cerar, koja je među ostalim bila državna odvjetnica i ministrica pravosuđa. Iako je novo lice u visokoj politici, Cerar nije nepoznata osoba u slovenskom javnom životu. Stručnjak za ustavno pravo, profesor je na Pravnom fakultetu u Ljubljani i niz godina pravni savjetnik poznatih odvjetničkih kuća i tvrtki.  Cerar već niz godina piše medijske kolumne u kojima zagovara potrebu moralne rehabilitacije slovenske politike. Ovakav izbor slovenskih birača nezadovoljnih dosadašnjim političkim elitama, teško da se može, a trebao bi se, preslikati i na Hrvatsku u kojoj zemlju devastira nevjerojatno nesposobna SDP-ova vlada na čelu s potpuno izgubljenim i oholim premijerom Milanovićem, a oporbu čini HDZ koji je u 18-tak godina vladanja zemlju udaljio svjetlosnim godinama od prvotne ideje o “novoj Švicarskoj”, te doveo na rub bankrota, uništio državu i društvo do neprepoznatljivosti i napravio jednu užasnu birokratsku tvorevinu siromašnih i obespravljenih  koja je maćeha  svakom moralnom i poštenom čovjeku. I ma što mi mislili o Slovencima, čini se da imaju ono što nama nedostaje, zajedništvo i petlju za promjeniti smjer, kada je to potrebno, učiniti smjele i radikalne korake i vidjeti daleko ispred sebe u budućnost puno dalju od 4 godine mandata. Ovaj puta je iskorak slovenske pozitivne političke svijesti građana te zemlje Miro Cerar, sutra će to biti nešto, ili netko drugi. U isto vrijeme Hrvatska osim što već godinama tone na dno koje se nikako ne nazire srlja iz okrilja jedne nesposobne i birokratske vlasti, prema drugoj u najmanju ruku vrlo sličnoj ekipi, bez snage i spoznaje o snazi izbora, o demokratskim alatima i mogućnostima koje susjedi Slovenci očito vrlo dobro poznaju.

kutinanews @ 19:52 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 13, 2014


Danas je održano finale teniskog turnira za rekreativce u seniorskoj kategoriji u organizaciji kutinskog teinskog kluba. U sjajnom finalnom meču između kutinčanina Stjepana Badanjka i Denisa Gabora iz Daruvara pobjedu je odnio Badanjak, rezultatom po setovima 4:6, 6:3, 6:2. Teniski turnir održava se u okviru kutinskog ljeta, a započeo je 27 lipnja. Svake godine bilježimo sve kvalitetnije mečeve, a postoje i mnoge mlade nade, među najmlađim uzrastom, kazao je predsjednik kluba Ivica Husnjak. Inače teniski turnir u organizaciji kutinskog kluba jedini je događaj koji se odvija bez prekida u kontinuitetu, a održan je i prošle godine, kada nije bilo manifestacije kutinsko ljeto, zbog gospodarske krize.

kutinanews @ 20:19 |Komentiraj | Komentari: 0


 

slika preuzeta s http://www.kutina.hr

Moslavina je oduvijek bila izuzetno tolerantna sredina u kojoj su i u najtežim vremenima sve nacionalne manjine živjele složno s domicilnim stanovništvom, a tako će i ostati. Ono što nas brine, jest nerazumljiva ikonografija koja se počela događati od prije godinu dana i koja prije nije bila viđena kod nas. Pitanje koje postavljamo ne samo našim čitateljima, već prije svega i samima sebi, jest, tko to i zbog čega nepotrebno uzburkava vodu u mirnom jezeru. Manimo činjenicu kako gradski portal http://www.kutina.hr, nije ni riječi objavio o značaju Petrova za katoličku Crkvu i vjernike, no Petrovo koje proslavljaju pravoslavni vjernici u Stupovači popraćeno je brojnim fotografijama i tekstom, što pozdravljamo, radi se da pojasnimo o dugoj tradiciji pravoslavnog stanovništva Moslavine, koja datira desetljećima u prošlost. No prema kojemu je to kriteriju, protokoloranom, crkvenom, vjerskom, manjinskom posred Crkve u Stupovači tijekom liturgije bila izvješena golema zastava Republike Srbije?? Ako je već iz nekoga razloga na tom događaju bio znatan broj gostiju i uzvanika iz te, susjedne drave, normalno bi bilo da je pored zastave gostiju bila istaknuta i Hrvatska zastava, zar ne? Nadalje, na proslavi je istaknuto kako su vjernici prikupili dosta sredstava i crkva koja je oštećena miniranjem tijekom rata se obnavlja, te da će se tražiti pomoć grada u elektrifikaciji zvona. Podržavamo u cijelosti da se pomogne u obnovi crkve, te pomoći vjernicima. No zašto gradonačelnik Kutine nema novca za recimo  djecu u perifernim naseljima, već ih ostavlja na suncu i kiši , a čak i dio njegove koalicije pokušava osobnim zalaganjem i radom na terenu djeci pomoći? Čudnovati kriteriji prisutni su svugdje, a mnogi tvrde kako se radi i pomaže ondje gdje SDP ima dovoljan broj birača i simpatizera. Da ima nešto u tome govori i činjenica kako se ne radi ništa u nizu sjevernih naselja Kutine i to s pretežito pravoslavnim življem. Oba naselja Kutinice, imaju već desetljećima problem s potpuno uništenom  županijskom cestom kojom se teško prometuje, u tim naseljima neprekidno dolazi do nestanaka struje, nema ni vodovoda, ni plina, gotovo ničega, infrastruktura je u očajnom stanju, a ljudi ondje teško žive. Slična je situacija i s Mikleuškom u kojoj je stanovnika sve manje, a problemi su slični kao i oni u Kutinicama. Ravnomjernom razvoju grada ni traga ni u prošlom, a ni u ovom sazivu gradskih vlasti. Bitno je da se na nekim mjestima vijore zastave drugih država, radi i obećava, dok sunarodnjaci u drugim naseljima jedva da imaju ostatke ceste iz 60-tih godina kroz svoja naselja.

kutinanews @ 19:55 |Komentiraj | Komentari: 0
 



Zbog upita građana zašto oporbeni vijećnici nisu postavljali pitanja na “Aktualnom satu“ i nisu sudjelovali u raspravi, dužni smo dati potrebno obrazloženje.

Ponavljamo da je sjednica prekinuta zbog nedostataka kvoruma odlaskom nas oporbenih vijećnika jer smo zahtijevali da sjednice Gradskog vijeća imaju kraći dnevni red, da se odvijaju češće i izvan radnog vremena, odnosno poslije 15 sati.

Tvrdnja gradonačelnika je da je oporbi cilj „destrukcija svih pozitivnih poteza“ njegovo je uobičajeno obmanjivanje javnosti. Stranke opozicije kutinskog G-a HDZ, HSS i HSLS uvijek će podržati sve što doprinosi gospodarskom i socijalnom razvoju Kutina.

Podsjećamo da vijećnici SDP-a i HNS-a u prošlom sazivu vijeća, kada su bili u opoziciji, nisu podržali realizaciju ni jednog razvojnog gospodarskog projekta u Kutini, npr. izgradnju magistralnog vodovoda, izgradnju tržnice, novog trga, uređenje Kolodvorske ulice, … Također podsjećamo da su vijećnici SDP-a i HNS-a napustili sjednicu kada vladajuća koalicija nije imala kvorum.

Iz rada kutinskog GV-a vidljivo je da sjednicu saziva i vodi u potpunosti gradonačelnik, a ne predsjednik vijeća. Ono što zamjeramo je arogantno ponašanje gradonačelnika koji svojim ciničnim komentarima često vrijeđa vijećnike oporbe, a predsjednik Gradskog vijeća ga podržava.

Namjernim rijetkim održavanjem sjednica, pa čak nastojanjem da jedna sjednica traje dva dana, što u prijašnjem radu kutinskog GV-a nije bila praksa, želi se smanjiti prilika opoziciji da postavi pitanja gradonačelniku i ukaže na loše poteze u vođenju grada.

Na posljednjoj 10. sjednici Gradskog vijeća predstavnici opozicije nisu postavljali pitanja na Aktualnom satu i nisu raspravljali o točkama dnevnog reda. Tada je bilo vidljivo kako su vijećnici vladajuće koalicije za Aktualni sat pripremili pitanja u dogovoru s gradonačelnikom, a cilj je bilo obično dodvoravanje i nutemeljeno hvaljenje rada gradonačelnika i vladajućih čelnika koji žele ocrniti sve što se radilo prije njih. Međutim ono čega nisu svjesni je to da, nažalost, hvale sami sebe jer je javnost izrazito kritički nastrojena prema njihovom neradu. Cilj gradonačelnika je dugom i zamornom pričom, koja više sliči satu povijesti, nego aktualnoj situaciji, utrošiti vrijeme Aktualnog sata i tako onemogućiti postavljanje pitanja oporbenim vijećnicima.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća bilo je vidljivo da vijećnici vladajuće koalicije nisu pripremljeni za sjednicu, ali da im rasprava po točkama i nije interes, već samo dizanje ruke u znak davanja suglasnosti. Cijela sjednica je zbog nedostatka rasprave djelovala amaterski i poltronskii, tako kod većine točaka dnevnog reda nije nitko imao neki prijedlog, komentar ili pitanje, a posebno je bilo zanimljivo promatrati vijećnike SDP-a i HNS-a kako cijelu sjednicu šute i poslušno dižu ruke. Za njih je to „konstruktivan rad“ u Gradskom vijeću.

Stoga mi, kao konstruktivna oporba, nećemo dozvoliti da se nama manipulira u Gradskom vijeću i da nam se onemogućuje postavljanje pitanja na Aktualnom satu. Naš odlazak s GV-a bio je znak protesta protiv sjednica s opsežnim dnevnim redom, na što smo već više puta uopzoravali, protestirali smo i protiv toga što se dnevni red mijenja u posljednjem trenutku i što se dodaju nove točke, što se rijetko održavaju sjednice i što se saziva vijeće u radno vrijeme … A od gradonačelnika i predsjednik vijeća zahtijevamo da svojim politikanstvom ne opstruiraju oporbu.

Napominjemo da će oporba u svome radu koristiti sva demokratska politička sredstva da se izbori za svoja prava u kutinskom Gradskom vijeću. I još jednom ističemo da svojim postupcima ne ugrožavamo realizaciju ni jednog gospodarskog projekta kao ni bilo koju drugu aktivnost koja ima utjecaj na kvalitetu života naših građana. Našoj odgovornost u prilog ide činjenica da smo na svim sjednicama Gradskog vijeća redoviti i vrlo aktivni i stoga je očito da je naš društveni i „privatni“ interes samo konstruktivan rad kojemu je cilj prosperitet grada Kutine.

Kutina, 12.07.2014.

Zlatko Babić, predsjednik GO HDZ Kutina 

 Davor Kljakić, predsjednik HSLS Kutina

Željko Lernat, predsjednik HSS Kutina

kutinanews @ 19:20 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, srpanj 11, 2014


Vijest dana je u Hrvatskoj kako je premijer Zoran Milanović leteći helikopterom u Osijek upao u strašne turbulencije. Helikopter su turbulencije bacale amo -tamo, izgledalo je strašno, baš kao što porezne dužnike bacaju od suda na sud, pa onda na cestu iz vlastite kuće. No premijer je bio odlučan u namjeri da sleti, no nakon više pokušaja, morao je odustati poput tvrdoglavih i rijetkih stranih investitora koji tek nakon nekoliko mjeseci shvate da su nepoželji u Hrvatskoj, te je odletio nazad prema Zagrebu, gdje vlada zračni mir, a turbulencije ne utječu na slijetanje i polijetanje helikoptera. Neki se pitaju što bi se tek dogodilo da je Milanović odlučio u Osijek odletjeti automobilom.



Govori se kako je tijekom kruženja u zraku nad Osijekom pilot izvršio subverzivno djelovanje te je puštao pjesmu Bore Đorđevića, Pogledaj dom svoj anđele i skini paučinu s očiju vidjet ćeš prizore potresne, vidjet ćeš nesretne i bolesne , vidjet ćeš čemer smrt i jad, no buka je bila tolika da premijer nije čuo tekst, nakon toga je kroz razglas odjekivala pjesma, dok sedim za šankom delimično pijan , pomalo mrzeći sebe i druge… no nije bilo efekta, na koncu negdje iznad Virovitice, piloti, helikopter i Milanović odustali su od pokušaja spuštanja u Osijek i vratili se na sigurno u Bijeli Zagreb grad.

kutinanews @ 15:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
VIJESTI IZ KUTINE SU NAJREALNIJE NA;



Brojač posjeta
101633
Facebook
 
Arhiva
« » srp 2014
KtKanal INFO
Index.hr
Nema zapisa.